Krigen mellem Israel og Hamas i Gaza har kostet rekordmange journalisters liv. Det truer vores pressefrihed. Hverken Jan Grarup eller nogen andre internationale journalister, har endnu opnået adgang til krigszonen, hvilket gør det svært at dække krigen til resten af verden.
Af Magnus Mehlsen, Astrid Fossø, Carl Christian Christiansen & Sidsel Brandt fra 2.c, Vestfyns Gymnasium
CPJ (Committee to Proctection of Journalists) oplyser at mindst 79 journalister og mediefolk, har måtte lade livet for at dække konflikten i Gaza. Sammenlignet med andre krige er dette tal ret usædvanligt. Det kan hænge sammen med størrelsen på krigsområdet. Jan Grarup, som er krigsfotograf, har et bud på hvorfor journalister i netop denne krig, har været særligt udsatte:
“Når du er i et område på størrelse med Langeland, som bliver bombet så voldsomt som det gør, så er det bare på definition ekstremt farligt.”
Der bor over 2 millioner mennesker i Gazastriben. Jan Grarup påpeger, at situationen er særlig, når angrebene foregår på et mindre område med så mange mennesker samlet. Han lægger vægt på Israels manglende sympati.
“Når der er over 20.000 dræbt og mere end 9000 af dem er børn, er det jo fordi man ikke skelner mellem mennesker,” udtaler krigsfotografen.
På grund af at Israel ikke skelner mellem mennesker, betyder det, at der ikke bliver taget særligt hensyn til, om bomber rammer nogle bestemte – hverken børn eller journalister. Det har gjort, at flere journalister end normalt er blevet dræbt i krigszonen.
Ingen adgang for internationale journalister
Den vestlige verden oplever besværligheder med at dække denne konflikt. Israel har nemlig blokeret for internationale journalister. Allan Boye Thulstrup, som er næstformand for Dansk journalistforbund, fortæller, at de eneste journalister som er i Gaza, er dem, som var der i forvejen, og at de har meget svære arbejdsforhold.
“Gaza er nærmest som en black box af information, hvor det er meget svært at få uafhængig journalistik ud”, udtaler Thulstrup.
Truet pressefrihed
Den høje dødsrate for journalister og den begrænset adgang til Gaza gør, at den frie presse bliver truet. Pressefrihed er en del af ytringsfriheden, som er juridisk beskyttet af den danske grundlov og internationalt af FN’s Verdenserklæring om Menneskerettigheder. Den giver medierne ret til at bringe journalistik uden sanktioner. Når vores pressefrihed bliver truet, betyder det altså, at man ikke kan fortælle andre menneskers historie og dermed ikke skabe retfærdighed for de mennesker, som er mest udsat.
Torsdag den 11. januar startede retssagen mod Israel om krigsforbrydelser ved den Internationale Domstol (ICJ).