Bilindustriens omstilling: Essentielt for Tysklands fremtid
Af Mads Rein, Marius Lau Overbye og Mathias Østgaard fra Nærum Gymnasium
Når Tysklands økonomi er udfordret, er hele Europas økonomi under pres. Som den største økonomiske motor i Europa, kan lande mærke, når Tysklands økonomi langsomt visner. Nye tal viser, at Tysklands Bruttonationalprodukt (BNP) er dalende, hvilket vil få konsekvenser for Danmark.
Kilde: https://www.destatis.de/EN/Press/2025/01/PE25_019_811.html – Tysklands BNP de sidste 5 år, med justeret priser
Den dalende effekt betragtes som beskyldt af den hæmmede bilindustri. I århundreder har bilindustrien været den dominerende kraft i Tysklands økonomi, men nu ”er Tysklands bilindustri belastet”, hævder lektor Thomas Wegener Friis, institut for historie, ekspert i tysk politik og udenrigspolitik.
Bilindustriens strategi: Redning eller ruin?
Bilindustriens pres skyldes, ifølge Thomas Friis, Tysklands utilstrækkelige evne til omstilling. ”Den tyske bilindustri har ikke været innovative nok”, fortæller Lektor Thomas Friis. Tysklands dominerende bilproducenter har i det sidste årti valgt at indgå i strategier, som ikke netop følger bølgen, i forhold til hvad kunden efterspørger. Bilindustrien har, ifølge Thomas Friis, valgt at fortsætte det 20-århundredes tendenser, med fokus på benzin- og dieselbiler. Tværtimod, har den kinesiske bilindustri, der i høj grad er præget af accelereret teknologisk innovation, valgt at prioritere markedsstrategier, som påpeger en tendens til at efterfølge de globale bølger inden for innovation, som er relevante, herunder produktion og innovation af elbiler. ”De har ikke kunne følge med den digitale udvikling indenfor bilindustrien”, hævder Thomas Friis. Tyskland har ikke været omstillingsparate, hvilket svækker deres konkurrenceevne på det globale bilmarked. Manglen på omstilling, er ikke kun et spørgsmål om innovation, men også et spørgsmål om at følge globale tendenser.
Faktaboks: |
|
Den tyske bilindustri har ikke formået at imødekomme den stigende efterspørgsel på elektrificeret transport, som er blevet en drivende faktor på den politiske dagsorden. Det afspejles specielt i deres fald i produktion af biler. Den hurtigere omstilling fra den kinesiske industri, har muliggjort det at overtage markedsandele, som før tilhørte den tyske industri. Fremover handler det for den tyske bilindustri om at tage kritiske valg af strategier og forretningsmodeller, som kan give dem lejlighed til at få nogle af markedsandelene retur. Ifølge Thomas Friis, er en elektrificering af branchen hensigtsmæssig, men hvordan de vil gøre det og hvilke konkrete teknologier og forretningsmodeller de benytter, vil tiden vise. Thomas Friis hævder: ”Kom med på toget inden det kører”, og fortæller om hvordan det nu handler om at udvikle deres bilindustri hurtigst muligt, uanset hvor ressourcekrævende det er.
Når naboen vakler, ryster Danmark
Vores største handelspartner står over for alvorlige problemer, der kan have en betydning for både handlen og samarbejdet mellem Danmark og Tyskland, men det kan også skabe nye muligheder for danskerne. ”På den positive side har det en fordel, det betyder, at der faktisk er en del veluddannede tyske arbejdskræfter, der kommer til Danmark, som vi har brug for”, fortæller Trine Bramsen, socialdemokratisk folketingsmedlem, tidligere transport- og forsvarsminister. På baggrund af Tysklands krise, åbnes der op for nye muligheder for vækst i danske områder, hvor udviklingen tidligere har været begrænset, men er det egentlig kun positivt påvirket?
Nej bestemt ikke, hvis man tager et overordnet synsblik, vil Tysklands krise få flere negative konsekvenser end positive. Det skyldes at vi er afhængige af Tyskland, som handelspartner. Dermed vil en dalende tysk BNP få negative konsekvenser for Danmark og resten af Europa. ”Vi er meget afhængige af den tyske befolkning, og det her kan jo sætte sig i den tyske befolkning, hvor det påvirker deres politiske holdninger, eller deltagelsen i EU-samarbejdet” hævder Trine Bramsen. Dette kan være kilde til et kritisk problem, da det vil begrænse underleverandørernes muligheder for at levere deres varer til tyske firmaer, og dermed skabe ustabilitet i samarbejdet mellem Tyskland og Danmark.
Tysk bilindustri – en drivkraft for BNP
Bilindustrien er en betydningsfuld sektor for den tyske BNP. Tysklands bilindustri består ikke kun af produktion af biler, men også forskning, udvikling, import og eksport. Store globale bilproducenter som BMW, Mercedes og Volkswagen er tysk, og de bidrager meget til beskæftigelsen og økonomien i Tyskland. Den 23. februar 2025 slutter valget i Tyskland, i forbindelse med det, fortæller lektor Thomas Friis, at den økonomiske krise, er en af de tre største emner til valget. Når Tysklands BNP har haft en negativ udvikling de seneste tre år, er det en advarsel til den tyske økonomi. Det skyldes, at en negativ BNP-vækst kan resultere i en øget arbejdsløshed, da en negativ BNP-vækst forårsager, at produktionen er faldet, grundet den langsomme parathed for omstilling. Det er på tide Tyskland skal skifte gear og følge med i det globale kapløb.