Nyhed: Kvinderne slår igennem i lederrollerne

Trine Bramsen holder oplæg på SDU Odense

 

Endelig kan kvinder på arbejdsmarkedet se en positiv udvikling inden for ligestilling. Mandag Morgen viser i en ny undersøgelse, at kvinder har brudt glasloftet i civilsamfundets top, og at 47 ud af 100 kvinder er bestyrelsesformænd i organisationer, NGO’er og foreninger. 

Skrevet af: Hannah Kortbek, Cecilie Dalgaard og Lærke Jensen, 2.F Nordfyns Gymnasium. 

Mange virksomheder, organisationer og foreninger har et stigende fokus på ligestilling, og selvom det er en længerevarende proces at opnå fuldstændig ligestilling, viser statistikken fra Mandag Morgen, at der er håb forude for ligestilling. I det store hele har der altid været en negativ vinkling på ligestilling; hvad skal forbedres, hvad går dårligt og hvem går det udover. De fremskridt og forbedringer, der har været gennem tiden, bliver ikke nævnt lige så ofte i medierne, og det er med til at give et forvrænget syn på ligestillingsdebatten i Danmark. Mandag Morgens nye undersøgelse fra d 24. december 2023 giver derimod håb og ændre synsvinklen til det positive.   

En organisation, der har stor fokus på ligestilling, er SDU. Liv Baisner Petersen, leder af SDU’s Gender Equality Team, udtaler, at ”SDU har meget fokus på ligestilling, men vi kan sagtens blive bedre.” Selvom SDU, ifølge Liv Baisner Petersen, er førende inden for ligestilling på danske universiteter, er der dog stadig flest mænd at finde i den øverste ledelse. Men i modsætning til andre universiteter har SDU et team med specifikt fokus på ligestilling, hvilket er positivt for kvinderne i debatten om ligestilling. 

Trine Bramsen, ligestillingsordfører for Socialdemokratiet synes, at denne tendens er mystisk. “Trods kvindernes bedre uddannelser, er det for kvinderne sværere at få en lederstilling i erhververne end mændene.” Hun nævner, at det for kvinderne er mere krævende at opnå det samme som de mænd, der i princippet har samme uddannelse og kompetencer. Det er sundt for arbejdsmiljøet at have både kvinder og mænd i bestyrelsen, da kønnene bringer forskellige synspunkter og perspektiver til bordet. Hun belyser en statistik, der viser, at ”al forskning peger på at beslutninger bliver bedre, når man har begge køn til rådighed på arbejdspladsen.”  

Trods forskningen er det ikke altid muligt at opnå dette ideal. Men de nye tal beviser, at der findes en bevidsthed om manglen på ligestilling, og at fokus ligger på at ændre uligheden. Mandag Morgens undersøgelse viser, at for bare 10 år siden var hver tredje bestyrelsesformand kvinde, og i dag er det hver anden, så der er en klar og tydelig fremgang. Organisationer som SDU, der arbejder hen imod ligestilling i lederrollerne, supplerer den nye undersøgelse fra Mandag Morgen, og tendensen til, at kvinder placeres i lederstillinger, vil højst sandsynligt også være at se i fremtiden.