Portræt – ‘Jeg er træt af samfundets svage kvinder’: Mænd må også være sårbare

Foto: Nanna Lægaard Sørensen. Billede af Carsten Nicolaysen, leder af krisecenter for mænd i Fredericia 

af: Anna-Katrine Damgaard, Nanna Lægaard og Caroline Jensen, 2.F Nordfyns Gymnasium   

På Prinsessegade i Fredericias centrum ligger ét af landets få krisecentre for mænd. I en rød murstensbygning med en nymalet hvid hoveddør titter en krumrygget skikkelse frem. Med solfilmbeklædte vinduer skærpes det udefrakommende lys. Han har mørkeblå jeans og en grå skjorte på. Med en ørering i det ene øre og fartstriber i håret tænder han en cigaret. ”Det med, at kvinderne er det svage køn. Arh, glem det lige. Jeg har satme set noget af det, kvinder har lavet på mænd. Det var fandme ikke sjovt at se på.” siger han med forargelse gemt i blikket. 

Carsten Nicolaysen er 59 år gammel. Han er uddannet socialrådgiver og har været centerchef på krisecenteret for mænd i Fredericia i 20 år. I sin hverdag bekæmper han samfundets kønsrollemønstre og forventningsnormer. Han lægger i særdeleshed vægt på mænds ret til sårbarhed.  

”Man er begyndt at finde ud af, at mænd kan sørme også udsættes for vold. Tidligere var det kvinderne som var det svage køn. Det er tabubelagt, at mænd også kunne blive udsat for vold, fordi mænd kan jo ikke udsættes for vold. Mænd græder heller ikke. Mænd slår sig ikke. Mænd kan heller ikke voldtages. Jo, det kan de så godt.” 

 

Hans blik fyldes med empati, imens han forsigtigt stryger hånden hen over træbordet på sit kontor. Hans medfølende tilstedeværelse afspejler en klar passion for arbejdet, der fungerer som en drivkraft for at gøre en forskel for udsatte mænd.  

”For mig er det vigtigt at imødekomme mændene med rummelighed og forståelse, samtidig med konstant at understrege, at det er okay at bede om hjælp.” 

Målet med projektet, som Carsten Nicolaysen har stået i spidsen for i mange år, er at skabe et frirum, der gør det muligt for udsatte mænd, at fortælle deres historier uden pres fra samfundets kønsroller. Han ønsker simpelthen ligestilling på flere barometre end lønsedlen, og understreger ofte vigtigheden i at tale højt om sine følelser på trods af køn.  

”Problematikken er spredt mere og mere ud i samfundet, men jeg oplever stadigvæk, at nogle af de mænd som sidder her, har svært ved at fortælle, hvad de har været udsat for, fordi det er skamfuldt. Så er de jo ikke ”rigtige” mænd.” 

Mænd græder ikke. Mænd slår sig ikke. Mænd kan heller ikke voldtages. Jo, det kan de så godt. 

 

Igennem hele sin karriere har Carsten Nicolaysen beskæftiget sig med mennesker og tabubelagte samfundsområder. Derfor opfordrer han til, at der skal skabes mere opmærksomhed på mændenes muligheder for støtte og hjælp i en sårbar situation.  

”Samfundet har i så mange år altid kørt på at kvinder er det svage køn. De er altid ofrene. Jamen nu må det være nok!”