Leder: Bæredygtig fremtid starter i dit klædeskab!

Illustration: Jasmin Gunaratne

Af Freja Pedersen, Jasmin Gunaratne, Jeppe Høst & Lucas Dyrelund 

Vi bør skamme os over at købe fast fashion. Det ødelægger miljøet med sit enorme ressourceforbrug, forurening og affaldsproduktion, som bidrager til ressourceudtømning. Tøj lavet af syntetiske materialer som polyester frigiver skadelige kemikalier og mikroplast, hvilket fører til miljøforringelse. Vi skal finde andre alternativer, da miljøet ikke kan tåle den store forurening fra fast fashion. De forskellige tøjbrancher har for meget fokus på salg og hurtig produktion, og for lidt fokus på kvalitet. Der er mangel på virksomhedsansvar i branchen, og mange brancher markedsfører sine produkter mere klimavenlige, end de i virkeligheden er, mens de fortsætter med ikke-bæredygtig produktion, som skader miljøet. 

Fast fashion bidrager væsentligt til ressourcespild, og det bliver vi nødt til at få lavet om på, da vores klima ikke kan holde til, at vi fortsætter ned ad den samme vej. Vores nuværende forbrugerkultur er præget af en ”brug og smid væk”-kultur. Heldigvis er mange unge mennesker bevidste om klimaudfordringer, men de står i et dilemma mellem at være en del af modetrends over for at have et bæredygtigt forbrug. Fast fashion- kulturen er drevet af hurtigt og billigt tøj med lav kvalitet, og derfor bør vi stoppe helt med at producere og reklamere for det. Kvaliteten på billigt tøj er så dårlig, at man hurtigt må smide det ud. Dette fører til enorme mængder tekstilaffald på lossepladser, hvilket viser vores overforbrug. 

Udover miljøpåvirkningen og ressourcespildet er fast fashion også sundhedsskadeligt. Tøjet kan indeholde mange kemikalier, som ikke ville være tilladt i en dansk virksomhed. I Danmark bliver vi frarådet at købe tøj fra platforme såsom Temu eller andre fast fashion-platforme. Forbrugerrådet Tænk, som er en af Danmarks førende videninstitutioner, fraråder danskere i at købe fast fashion, da det ofte ikke overholder den særlige lovgivning i EU. Det understreger vigtigheden i at finde gode alternativer. Vi har købt fast fashion-tøj fra CNfans og fik det testet for kemikalier. Selvom mængderne ikke var voldsomme, blev der fundet bly, som kan være farligt at optage. 

At fylde klædeskabet med tøj, hvor købet var baseret på trends samt prisen frem for den dårlige kvalitet er ikke den rette vej at gå. Fast fashion er billigt og tilgængeligt over alt, men for at undgå de ekstreme konsekvenser bør vi i stedet se i retning af at tænke på tøjforbrug på en ny måde. Vi kan i stedet leje tøj, som hverken er miljø- eller sundhedsskadeligt, men derimod forebygger ressourcespild, da man kan forlænge levetiden for hvert stykke tøj, hvilket også reducerer CO2-udledningen, fordi produktionen af nyt tøj mindskes.