Regeringen vil fra 2025 indføre en række nye tiltag for at mindske unges alkoholforbrug. De vil gennem tiltagene gøre det sværere for unge under 18 år at købe alkohol ved at stramme alderskontrollen i butikker, men det er ligegyldigt, når det ikke fungerer.
Unge under 18 kan stadigvæk købe øl og cider. Foto af Ea Okkels Gary
Ea Okkels Gary & Caroline Ørum Dreyer
Nærum Gymnasium 17.01.2025
Der er ingen tvivl om, at alkohol i gymnasiet spiller en kæmpe rolle. Derfor har regeringen nu indført ”alkoholfri skolestart” som et forsøg på at få unge til at drikke mindre og øge fællesskabet. Men disse tiltag er uden betydning, når der bliver holdt privatfester med alkohol i stedet. Og som sådan er det slet ikke alkoholen i skolestarten, der er problemet. For mange af os gymnasieelever, er det i de første uger, vi danner nye venskaber, og mange af dem kommer af, at man bliver mere åben af alkohol.
En undersøgelse fra sundhedsstyrelsen viser, at seks ud af ti unge synes, at der er svært at være en del af fællesskabet hvis ikke de drikker. Løsningen er ikke alkoholfri skolestart, men nok nærmere flere fælles aktiviteter i de første uger for at skabe fællesskab.
Derudover har regeringen vedtaget nye tiltag, og fra 1. april vil unge under 18 ikke længere kunne købe drikkevarer med en alkoholprocent på over 6% og slet ikke noget efter kl. 22. Det virker unødvendigt da de minder utrolig meget om de nuværende regler, som ikke ser ud til at virke. Tidligere har unge i alderen 16-18 år, kunne købe drikkevare med en alkoholprocent under 16,5%. Men problemet ligger ikke i alkoholprocenten, men i at der ikke bliver tjekket ID ved købet af alkohol. Det kan tælles på en hånd, hvor mange gange vi er blevet spurgt om ID ved køb af alkohol, og vi er ikke over 18. Det er efterhånden en sjældenhed, at der bliver spurgt om ID, og det er der problemet ligger.
Meningen med tiltagene er at forhindre unge i at drikke alkohol, men det er stadig væk nemt for unge under 18 at skaffe. Gennem venner, familie eller ved mangel på tjek af ID. I stedet for nye tiltag og stramninger af reglerne, burde man i stedet sikre, at reglerne bliver overholdt. Det giver ikke mening at indføre nye regler, der er de samme, som dem der ikke fungerer. I stedet skal man sikre, at de eksisterende regler bliver overholdt, før man indfører nye. Om alkoholgrænsen er 16,5% eller 6% er ligegyldigt, hvis den alligevel ikke bliver overholdt.
Da langt størstedelen af os gymnasieelever er under 18 gør det det oplagt for gymnasierne at udføre alkoholfri skolestart, dog mener vi ikke det er den bedste tilgang. Skolerne burde i stedet planlægge flere aktiviteter så som fredagsbar og fælles klasseture i starten af året.