Hver dag bliver vi manipuleret af fake news, mens vi navigerer gennem medierne. Tidligere benyttede politikere traditionelle medier som radio og aviser for at nå ud til borgerne, men i dag er sociale medier blevet den primære platform for politisk kommunikation.
Billedet viser Instagram taget af Chiara
Annette Mortensen og Chiara Van Praagh
Nærum Gymnasium
Udviklingen af sociale medier giver politikerne mulighed for at etablere mere individualiserede relationer til borgerne, der gør det lettere at påvirke offentlige meninger og forme den politiske debat. Udviklingen, kommer ikke uden konsekvenser. Udfordringerne påvirker især unge, ADD’s undersøgelse viser at 8 ud af 10 børn og unge, har læst noget på nettet som ikke var sandt. Den konstante information online, gør det svært for unge at skelne imellem misinformation og sandhed, hvilket gør det lettere for, offentlige personer at manipulere unges opfattelse.
Unge er nogle af de mest prægede af sociale medier. Mange unge bruger deres telefon hver dag og bruger mest af den tid på sociale medier. Danmarksstatistik fra 2023 viser fire ud af fem 16-19-årige, bruger mindst fire tjenester. Sociale medier påvirker dagligt unges holdninger og beslutninger men det er ikke noget skoler tager hensyn til. Skolen underviser stadig eleverne i traditionelle fag, uden at tage højde for den virkelighed, hvor eleverne tilbringer store dele af deres liv online. Vi synes at det skal ændres! Skoler bør prioritere undervisning i den digitale verden, da mange mangler værktøjer til at skelne mellem fakta og fake news.
Det er nødvendigt at inddrage sociale medier i undervisningen, da det ikke giver mening, at det ikke er en del af skoledagen. Mange skoler er dog tilbageholdende med at integrere sociale medier som en central del af pensum, muligvis fordi det opfattes som noget, man selv burde lære hjemmefra Som Trine Bramsen udtaler sig ”Skolen har et stort ansvar, da man ikke kan vælge sine forældre. Nogle forældre har ikke nødvendige færdigheder, og derfor skal skolen sikre et minimum af viden.” For at sikre, at alle unge får den digitale dannelse, er det nødvendigt at inddrage sociale medier i undervisningen.
Sociale medier er blevet en uundværlig del af hverdagen, det er vigtigere end nogensinde at uddanne de kommende generationer til at navigere kritisk i den digitale verden. Løsningen ligger i skolesystemet, som bør tilpasse undervisningen til nutidens udfordringer. Skolerne bør indføre fag, som medieforståelse som et obligatorisk fag og integrere digitale færdigheder kritisk tænkning i eksisterende fag som dansk og samfundsfag. I dansk kan eleverne analysere og vurdere nyhedsartikler, mens de i samfundsfag diskuterer digital adfærd og fake news.