Leder: Stemmer de på politik eller personlighed?

Af Sebastian Garup Nielsen, Noah Rishede Van nek, Axel Nielsen og Hannah Stenderup 


Foto: Sebastian Garup Nielsen

Vi lever i en tid, hvor sociale medier og algoritmer spiller en afgørende rolle i, hvad vi bliver eksponeret for i vores hverdag. På sociale medier bliver vi præsenteret for det ene budskab efter det andet. Men er de holdninger, vi bliver eksponeret for, overhovedet diverse nok, eller befinder vi os i en digital boble, hvor vores allerede eksisterende holdninger blot bekræftes, og modstridende synspunkter aldrig ryger ind i vores feed? 

Vi ser en stigende tendens til, at de yngste vælgere er mere tilbøjelige til at stemme på politikere, som er meget aktive på sociale medier, for eksempel TikTok og Instagram. Faren ved dette er, at nogle unge kommer til at stemme ud fra den personlighed, de ser på sociale medier, fremfor at sætte sig ind i den politik, personen fører. 

Ifølge uddannelsesordfører for Socialdemokratiet, Trine Bramsen, er der et problem i brugen af de sociale medier, når det kommer til at føre politik. På sociale medier bliver politikere enten set som ”hverdagsmennesker” eller en form for ”iscenesatte personligheder” i stedet for som politikere med en reel indflydelse på, hvordan samfundet styres. Dette skaber en risiko for, at især unge ender med at stemme det glansbillede, de ser på sociale medier, og ikke på baggrund af deres politik. 

En undersøgelse udført af SDU viser, at 84 % af de studerende ikke bryder den digitale boble ved at følge partier eller politikere, som de er uenige med. Dette er en bekymrende tendens. Når vi ser på unges forbrug af sociale medier og hvordan disse påvirker deres personlige holdning og meningsdannelse, bliver problemet tydeligt. Samtidig viser undersøgelsen også, at 80 % af eleverne tror, deres politiske syn ville være anderledes i sociale mediers fravær. Dette giver et indblik i, hvor stor en indflydelse sociale medier reelt har på unges meningsdannelse. Det understreger også, hvor vigtigt det er, at vi er opmærksomme på netop dette, og ikke blot lader en algoritme, et follow eller en sjov TikTok være det, vi danner vores meninger ud fra. 

Dette skaber en vigtig diskussion om sociale mediers indvirkning på vores politiske forståelse og engagement, og hvordan de udfordrer bredden og variationen i de perspektiver, vi bliver præsenteret for. Denne digitale boble og tendens til at stemme ud fra personlighed fremfor politik understreger behovet for en mere kritisk refleksion og en bedre digital dannelse. For at fremme et mere nuanceret demokrati er det vigtigt, at man aktivt søger efter forskellige perspektiver og bliver bedre til at adskille politik fra person, så bedre beslutninger kan tages fremover – både online og i stemmeboksen.