Nyhed: Lokal grønlænder om Trumps plan: “At Trump vil købe Grønland, er både respektløst og absurd”

Af: Pernille Hannen, Aya Jørgensen fra Borupgaard Gymnasium, 2.q                                                                            17.01.2025    

  

En af verdens mest magtfulde mænd vil købe en del af Danmark. Spørgsmålet om, hvorvidt Grønland bør sælges til USA, har skabt debat, efter den daværende præsident Donald J. Trump i 2019 offentligt udtalte interesse for øen. En udtalelse der virkelig gjorde den grønlandske Ib Petersen utilfreds. Men hvem skal egentlig beslutte, om Grønland kan sælges? Er det Danmark, der tidligere har koloniseret Grønland, eller grønlænderne, der i 2009 opnåede en selvstyreordning?  

 

Grønlandske Ib Petersen er ikke i tvivl. Han mener, at idéen er absurd og en påmindelse om kolonitiden.  

  • Grønland er ikke til salg – det er vores hjem, vores kultur og vores fremtid. At reducere os til en brik i et politisk spil er respektløst, udtaler han. 

 

Trump har tidligere på måneden i forbindelse med et pressemøde sagt, at han ikke kan udelukke brug af militær og økonomisk magt til at få Grønland. 

 

Hvis USA lægger økonomisk pres på Danmark og Grønland for at få kontrol over øen, opstår spørgsmålet om, hvem der egentlig har retten til at beslutte Grønlands fremtid. Grønland har selvstyre og råder over sine egne ressourcer, men er stadig en del af det danske rigsfællesskab. Mange danske politikere mener, at det kun bør være grønlænderne, der træffer beslutningen, men det udfordrer også internationale principper om selvbestemmelse. 

 

Ifølge Trump er der en militær fordel ved at eje Grønland, ikke kun på grund af øens strategiske placering, men også på grund af dens store potentiale for kritiske råstoffer, såsom sjældne jordartsmetaller, grafit og titanium, der er essentielle for den grønne omstilling og fremtidens teknologier.  

  • Vi har brug for det for national sikkerhed. Det er for den frie verden, udtalte Trump til BBC ved et officielt pressemøde. 

 

Kontrol over Grønlands ressourcer ville således sikre USA adgang til disse vigtige råstoffer og give en strategisk fordel både økonomisk og militært i en tid med øget global usikkerhed. 

Et salg af Grønland ville give Danmark en økonomisk gevinst, men det ville også betyde et tab af både politisk indflydelse og adgang til Grønlands værdifulde ressourcer. Det ville samtidig udfordre forholdet mellem Danmark og Grønland og skabe spørgsmål om, hvem der egentlig ejer retten til øens fremtid, hvis ikke grønlænderne selv. 

                                                                                                                                        

Som Ib Petersen og mange andre grønlændere understreger, handler spørgsmålet om Grønlands fremtid ikke kun om ressourcer eller strategiske interesser, men om respekt for et folks ret til selvbestemmelse. Grønland er mere end blot en ø.  

  • Det er vores hjem, vores kultur og vores fremtid og vi grønlændere ønsker selv at styre vores fremtid, udtaler 58-årige Ib Petersen.  

                                                                                                                                                         

Grønlands fremtid er stadig uvist, men vi vil på redaktionen følge sagen tæt de kommende dage.