Nyhed: Retssag mod Bandidos begyndt: Et opgør med kriminalitet eller en trussel mod foreningsfriheden?

Onsdag d. 15/01/25 startede den længe ventede retssag mod Danmarks største bandegruppering, som risikerer permanent opløsning, og med det sættes foreningsfriheden under pres.  

 

Af Nicolas Hamilton & Kirstine Vedtofte 

 

Rockerklubben Bandidos MC’s ledende europæisk præsident, Michael ”Kokken” Rosenvold, mødte op til den historiske retssag, afgørende for bandens fremtidige skæbne, som onsdag formiddag blev indledt ved Retten i Helsingør. Forbudssagen strækker sig over 38 retsdage og ventes først at slutte engang i august, hvor Retten endelig beslutter, hvorvidt Bandidos kan blive opløst ved dom, eller om det vil stå i strid med Grundloven, der beskytter forenings-friheden.   

 

Lovligt eller ulovligt? 

Danmark bygger javist på foreninger og herunder retten til foreningsfrihed, som Grundlovens § 78 sikrer, og det var derfor ikke helt ligetil, da NSK tilbage i maj 2024 nedlagde et foreløbigt forbud mod Bandidos MC. Paragraffen handler om retten til frit og uden forudgående tilladelse at danne en lovlig forening, og et forbud af den karakter kan derfor ikke stå alene og skal efterfølgende øjeblikkelig følges op af en retssag om foreningens opløsning. Loven forudsætter dog, at foreningen er lovlig, og siger hertil, at hvis en forening har et uligt formål, kan den opløses ved dom. Således skal anklagemyndigheden forsøge at bevise Retten ved Helsingør, at Bandidos har et ulovligt gøremål.  

 

For den erfarne forsvarsadvokat, Michael Juul Eriksen, der repræsenterer Bandidos MC, handler det derfor netop om at bevise, at banden har et lovligt gøremål. Hertil vil de fokusere på de lovlige aktiviteter, såsom sociale arrangementer og motorcykelevents, der foregår i Bandidos. Ifølge anklagemyndigheden var det dog kun ca. halvdelen af gruppens medlemmer, der i februar 2024 havde motorcykelkørekort.  

 

”Man træffer et valg” 

Dansk socialdemokratisk politiker og forhenværende transportminister, samt tidligere rets og forsvarsminister, Trine Bramsen, understreger også, at det fra politikernes synspunkt er klart, at der er tale om en forening med et ulovligt formål: ” Jeg tror ikke, der findes et land, med så mange klubber og foreninger, som i Danmark. Derfor kan det undre, at man lige præcis vælger sat blive medlem af en bandeforening. Altså træffer man et valg om at blive en del af et miljø og omgive sig med kriminelle.” udtaler hun i et interview.  

 

Juul Eriksen er samme forsvarsadvokat, der tilbage i 2021 stod for at forsvare foreningen Loyal to Familia (LTF), som Højesteret opløste med henvisning til at banden havde et ulovligt øjemed. Juul Eriksen mener dog, at anklagemyndigheden står svagere denne gang, og udtaler til Berlingske: ”anklagemyndigheden har lidt mindre ammunition, fordi nu står det og falder med, om man har et ulovligt formål. 

 

Hvad udfaldet bliver, er fortsat uvist, men vist er det, at hvad end Rettens dom i slutningen af august vil lyde, vil det have betydning for bandens fremtid og foreningsfriheden.