Portræt: Ung grønlandsk kvinde: Man kan ikke købe et folk

Mia Steffensen føler sig overset i debatten om Grønland. Hun føler at grønlændere bliver gjort til spillebrikker i et storpolitisk spil. 

Skrevet af Nicoline Jørgensen og Julie Clausen 

 

Mellem is og himmel: Mias dobbeltkulturelle rejse    

Mia Steffensen er født og opvokset i Grønland med to kulturer: en etnisk grønlandsk mor og en etnisk dansk far. Mia Steffensen siger selv, at hun har oplevet det bedste fra begge verdener, og at de grønlandske rødder har givet hende en opvækst, hvor det digitale liv og skærmen ikke fyldte særlig meget: Hvis man skulle få tiden til at gå, så skulle man være sammen med venner, altså man skulle finde på noget. Man kunne ikke bare nøjes med at kigge ind i en skærm. Det var en tid, hvor hun i allerhøjeste grad måtte bruge sin fantasi og være sammen med andre for at få tiden til at gå. 

Billede af Mia Steffensen. Fotoet er taget af Mia Steffensen 

Når magt bliver ubehagelig 

Mia Steffensen er selv én ud af 56.865 grønlandske indbyggere, som for nyligt har hørt om Donald Trumps ønsker om at købe verdens største ø, Grønland. Mia Steffensen udtrykker at: Alle grønlændere har rystet på hovedet. Derudover synes hun, at det er utroligt, at man stadig til den dag i dag kan mene, at man kan købe et land. At man kan købe en befolkning. Det kan man ikke. Den magtbesiddelse præsidenten brænder inde med, kan virke på grænsen til skræmmende og tildeles ubehagelig at forholde sig til. Især de trusler som han spiller ud med gør, at Mia Steffensen får bange anelser og bliver utryg ved situationen. 

 

Tvunget til et valg 

Konsekvenserne af Grønlands rigsfællesskab med Danmark, mærkede Mia Steffensen gennem en afgørende beslutning i sit liv; nemlig hvilken uddannelse, hun ville have. Hun er selv uddannet fysioterapeut, hvilket var en uddannelse, hun var tvunget til at tage i Danmark. Flere uddannelser kan nemlig ikke tages i Grønland, hvilket tvinger mange til enten at tage fra hjemmet eller vælge om. I denne sammenhæng udtrykker Mia Steffensen også sin medfølelse overfor hendes medborgere i Grønland: Der er nogen, som vil være begrænset og udfordret i den uddannelse de gerne vil tage.  

 

Stemmerne fra nord overhøres 

Mia Steffensen mener ikke, at Grønland i en længere periode er blevet hørt tilstrækkeligt på internationalt plan. I og med at hun er halvt grønlænder, sætter Donald Trumps udtalelser derfor gang i flere tanker hos hende, end blot frygten for, hvad magt kan have af fatale konsekvenser i fremtiden: Jeg håber på, at vi bliver et land, der er selvstændigt, men der kommer til at gå mange år, før vi når dertil. Mia Steffensen er generelt meget tilfreds med Grønland og Danmarks forhold, trods historien ikke altid har været fyldt med lyse højdepunkter. Men for nu må Mia Steffensen og resten af den grønlandske befolkning fortsat sidde i venteposition. Hun håber at Donald Trump holder sig fra landet.