Leder: Skjulte Hindringer: Stereotyper og karriereudvikling

Lavet af: Emma, Kajsa og Mikkel – NEXT

Samfundet mener, at det ene køn er bedre end det andet på flere forskellige punkter. Vi ser det eller oplever det flere gange i vores opvækst. Både som kvinde men også som mand. Vores samfund sætter i dag flere stereotyper på både kvinder og mænd. Vi er selv med til at skabe dem, men vi burde gøre modstand. Du har sikkert hørt udsagnet “boys will be boys” før eller “lad vær med at være en tøsedreng”. Dette er begge eksempler på, at vores samfund er med til at skabe de usunde holdninger, vi har til hinanden. Mænd må ikke græde, hvorimod kvinder skal være mindre følsomme. En kvinde kan sagtens blive pædagog uden nogen siger noget, men prøver en mand, bliver han beskyldt for at være pædofil. Vi underlægger os disse holdninger fra vores medmennesker, samtidig med at vi protesterer og poster på sociale medier om, at vi vil have en ændring. Mens der er folk, som kræver en ændring, er der også mange meninger om, at vi burde gå tilbage til “de gamle dage”.
Journalist Lasse Ellegaard udtalte for eksempel “Jeg synes (..), at Enhedslisten er lige lovlig kynisk i det konsekvente valg af kønne unge kvinder som udadvendt ansigt,” Her underminere han kvinder til kun et kønt ansigt og ikke en forsørger.

Vi er næsten tilbage ved den tid, hvor manden skulle være den primære forsørger, og kvinder skulle passe hjemmet. I dag er vi skræmmende tæt på den realitet, fordi mænd tjener 20 procent mere end kvinder for at udføre det samme arbejde. Der findes flere problemer i samfundets arbejdsmiljø end bare lønforskel. Ting som chikane eller direkte ydmygelse, er noget Pernille Skipper tidligere folketingsmedlem, snakker om i sin bog: “Jeg har haft lyst til at sige det til mange før dig … rend mig”. Her skriver hun om de magtmetoder, som forskeren Berit Ås har skrevet også kendt som “de fem herskerteknikker”. De viser teknikker, som man kan bruge til at styre magtbalancen i en relation. Vi ser dem blive brugt på arbejdspladser. Især usynliggørelse og tilbageholdelse af information. Det er delvist på grund af den sociale arv, at vi forsat ser dem blive brugt. Før i tiden blev de teknikker brugt til at skabe en større social opdeling mellem kønnene både i samfundet men også på arbejdsmarked. Usynliggørelse blev brugt til at formindske og overse kvinders bidrag til samfundet. Tilbageholdelse af information er blevet brugt ved at prioritere mænd i et fag og forbigå kvinder. Men de har skyklapper på, og de er faldet for kønstereotyper. At leve i en samfundstro om at vi er kommet væk fra de stereotype kønsroller er forkert. Der er forskel på mænd og kvinder, og der er fortsat lang vej til ligestilling mellem kønnene.