LEDER: I Danmark undertrykkes de unges stemmer. Lad os give dem valgret

De ældre er blevet beslutningstagerne og de yngres stemmer meningsløse. Det er på tide at overveje valgretsalderen. 

Af Thea Illum, Daniel Nilsson, Magnus Malthe Andersen og Jonathan Rasmussen, 2.C på Vestfyns Gymnasium 

 

Dansk politik er lige nu domineret af et stigende antal ældre i samfundet, og det betyder, at den unge generation bliver negligeret. SU-årene bliver nu forkortet, da støtten på det sjette studieår fjernes. Flere og flere beslutninger træffes til fordel for de ældre i samfundet, og med Arne-pensionen prioriteres de ældre endnu engang. Mens partierne kæmper indbyrdes for at fange senior-stemmerne, overses de unge, som står magtesløse over for denne udvikling. Derfor bør valgretsalderen sænkes.

Ifølge Danmarks Statistik udgør ældre borgere mere end 1,1 million af vælgerbasen. Dette skaber udfordringer for et lige demokrati, hvor alle skal repræsenteres. Vi er på vej ind i en ny epoke, hvor de ældre bliver den største gruppe, og det kommer til at koste de unge dyrt. Dette har flere europæiske lande bemærket og taget hånd om. Lande som Norge, Sverige og Finland har allerede indført valgret for 16-årige, og flere lande overvejer ligeledes at give 16-årige ret til at stemme. De europæiske erfaringer med dette tiltag har været positive. Danmark bør også følge tendensen med at inddrage flere unge i demokratiet, hvis vi i fremtiden stadig vil kun

Det lader dog til, at Socialdemokratiet bevæger sig i den forkerte retning. Selvom ligestillingsordfører fra Socialdemokratiet, Trine Bramsen, til pressemødet på Medietorvet d. 11 januar udtaler, at deres politik handler om at lytte til alle, understreger hun også, at partiet lige om lidt kommer med et ældreudspil. Så det tyder bestemt ikke på, at der er nogle konkrete tiltag på vej, der skal gavne de unge. 

Det hjælper ikke de unge at lægge endnu mere pres på en i forvejen utrolig svær beslutning om studievalg. Det nye SU-tiltag betyder, at de unge nu har et års mindre støtte fra staten til deres uddannelse. Ved at skære i SU’en understreger den siddende regering, at de unge skal stramme op. De skal ikke drikke så meget, de skal tage skolen seriøst og desuden helst begrænse antallet af sabbatår. 

Unge bliver nu betragtet som redskaber, der skal bruges til at opnå økonomiske mål i et hurtigt accelererende samfund, hvor der hele tiden skal præsteres hurtigere og bedre. Vi mener, at det syn skal ændres. De unge er også individer, som har ret til at bestemme over deres egne liv. De er ikke maskiner, tværtimod, er der tale om mennesker, som har lov til at udfolde sig og finde dem selv i et højhastighedssamfund. Derfor skal og bør vi sænke valgretsalderen til 16 år, så vi også kan imødekomme de unges behov.